Skip to main content

Keracunan Paracetamol

Balik kampung baru ni saya membelek2 Majalah Anis September 2014. Mak saya memang melanggan Anis setiap bulan. Ada satu info yang menarik perhatian saya iaitu tentang Keracunan Paracetamol...So, hari ni saya kongsikan info yang saya dapat...

Selamat Membaca...

Paracetamol

Rata - rata semua orang tahu apa itu paracetamol dan pernah mengambil paracetamol. Paracetamol adalah ubat demam yang biasa dijual secara meluas. Panadol / Paracetamol / acetaminophen adalah ubat yang sama yang mana berfungsi untuk menurunkan suhu individu yang demam & kurangkan kesakitan tubuh.

Keracuan Ubat

  • Keracunan Paracetamol akibat dari pengambilan yang berlebihan adalah salah satu keracunan yang biasa di seluruh dunia.

Kerosakan Hati

  •  Keracuan akibat pengambilan Paracetamol / Panadol boleh menyebabkan kerosakan hati
  • Paracetamol akan dileraikan dalam tubuh untuk hasilkan bahan terakhir, N-acetyl-p benzoquinoneimine (NAPQI) yang akan menurunkan tahap kandungan glutahione (antioksidan) dalam hati.
  •  NAPQI juga rosakkan sel-sel hati secara langsung
  •  Kebanyakan individu yang mengalami kerosakan hati tak dapat di kesan dalam 24 jam selepas pengambilan dos yang berlebihan kerana ianya tidak tunjukkan tanda-tanda keracunan yang jelas.
  • Biasanya pesakit hanya akan mengadu kembung perut / loya sahaja.
  •  Apabila semakin teruk, pesakit akan berasa lemah &berkemungkinan akan pengsan kerana kandungan gula yang semakin rendah, darah semakin berasid, & mudah berlaku pendarahan.
  •  Jika pesakit dirawat dengan sempurna, keadaan akan bertambah baik. Jika tidak,  akan membawa kepada kematian.

Dos yang dibenarkan

  • Secara amnya dos yang dibenarkan bagi seseorang individu dewasa adalah 4gram sehari.
  • Bagi kanak-kanak, keracunan boleh berlaku jika dos yang diberikan melabihi 200mg/kg berat badan


Cara Berlakunya Kerosakan Hati

  1. Apabila seseorang individu mengambil paracetamol sekaligus (sekali makan ) melebihi 10gram atau 200 mg/kg berat badan
  2. apabila seseorang individu mengambil paracetamol sebanyak 6gram utk 3-4 hari 

Hati Stress

  • Pengambilan dos yang normal (1000mg) paracetamol setiap 6 jam selama 2minggu boleh meninggikan enzim alanine transaminase.
  • Peningkatan enzim ini menunjukkan bahawa hati sedang dalam bahaya & dalam keadaan stress. Namun dos ini tidak menyebabkan kerosakan hati.

*Keracunan tidak berlaku jika paracetamol di ambil dalam dos yang dibenarkan.

Sumber dari :Majalah Anis Edisi September 2014.

Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my



Comments

Popular posts from this blog

DIY Wrap

Assalamualaikum...
Hari ini saya nak bercerita tentang DIY Baby Wrap. Sebenarnya saya ada Ring Sling & Mei Tai. Tapi teringin nak DIY Wrap. Ring Sling tu kawan saya bagi. Mei Tai pulak saya jahit sendiri. Dua2 pun saya tak guna...Ring Sling pernah guna sekali dua.. Mei Tai pun sama. Saya rasa agak susah nak ikat2...hihihihi...Sebenarnya kalau selalu guna mesti tak rasa susah...Kan pepatah ada cakap 'Practice Make Perfects' (pepatah mat salleh..hihihihi)


Now, hati terasa macam nak DIY Wrap pulak. Angan2 tu  macam2....Ada masa tak agaknya ek?hihihi..InsyaAllah nak seribu daya, tak nak seribu dalih....
Dengan bantuan MR GOOGLE, saya jumpa beberapa blog yang ajar cara DIY Wrap. Sesiapa yang nak try DIY, boleh rujuk link-link ni : 
http://www.rookiemoms.com/how-to-make-a-moby-wrap/ http://monkeysewmonkeydo.blogspot.com/2010/03/make-your-own-moby-wrap-tutorial.html http://www.alexamariezurcher.com/2013/01/diy-moby-wrap-in-3-easy-steps.html http://verymom.com/2009/02/07/make-a-faux-…

Hasil Tangkapan Cosway...

Assalamualaikum....
Yeayyyyyy....Akhirnya dapat jugak apa yang dihajati...




Alhamdulillah, rehat tghhari tadi ajak my BFF, nur pergi cosway.Niatnya nak beli multipurpose cleaning wipes. Ini semua sebab terpengaruh dengan rakan2 dalam group susun atur. Fungsi cleaning wipes ni adalah sebagai pengganti alat pengelap dapur.Yang bestnya,kata nya boleh basuh n guna semula...Pakai....basuh...pakai...basuh...sampailah koyak. Harga pun ok pah.RM4.90 je....Balik ni nak cube. Entry akan datang saya cite pengalaman guna pengelap ni ye....





Dah pergi cosway, bukan satu je barang beli. Saya beli wiper set....yang ni memang dicari dari hari tu. Hari tu pergi stok tak de. Hari ni dah restock...Dapatlah saya beli 'penyapu' yg diidamkan....Review tentang wiper set ni kita cite next entry ye....

Jom Ambil Tahu Apa Maksudnya Non GMO & GMO?

Sebelum ini saya tak pernah pun ambil tahu pasal GMO or NON- GMO...Sejujurnya dengar pun tak pernah. Tapi lepas jatuh cinta dengan Shaklee & ambil ESP, baru lah saya cuba mencari ilmu tentang Non GMO. Maklumat ini saya baca dari blog , http://ilmansofea.blogspot.com/2014/02/apa-maksud-non-gmo.html

NON GMO
Maksud NON- GMO adalah :- Bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DICAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN.
Contoh bahan kimia adalah baja kimia. Selalunya kalau makanan bukan dari baja organik memang ada kesan sampingan. Lebih-lebih lagi makan yang diproses untuk dijadikan makanan segera.
Contohnya kacang soya yang dikotakkan, kita perlu ambil tahu bahan2 dan cara pemprosesannya. Jika ia tidak dari kacang soya organik, ianya mengandungi khasiat yang rendah &kandungan NITRAT yang tinggi. Kandungan NITRAT yang tinggi boleh membawa kepada KANSER.


GMO
GMO (Genetically Modified Organisms) - Tumbuhan atau haiwan ya…