September 29, 2014 0

Berhujung Minggu Di Kampung

Hujung minggu lepas kami sekeluarga balik kg. Tak de yang peliknya bila kitorang balik kg. Klu tak balik kg tu yang pelik.hihihihi...Sebab kitorang memang tak betah duduk Pasir Gudang kalau hujung minggu. Memang akan balik kg...Bukan umi n abah je yang suka.Amsyar pun memang suka sgt balik kg.
Banyak aktiviti Amsyar bila di kg. Kalau kat umah tokmi Amsyar suka sgt nak jumpa n nak bermain dengan Kakak Qilah. Kakak Qilah ni mmg cam buah hati Amsyar lah....Minggu baru ni Amsyar n Kakak Qilah main lukis2,main water colour...Memang serasi diorang berdua ni. Umi lupa nak snap gambar diorang berdua. Di rumah tok mi memang boleh indoor activity je sebab umah tok mi dekat dengan jalan utama & tak ada laman. Walaupun indoor activity je, namun Amsyar tetap hepy sebab ada kawan bermain.

Lain pulak ceritanya kalau di rumah tok ayah Amsyar suka dengan outdoor activity.Rumah tok ayah ada laman.Amsyar suka main kat laman.Main batu...pergi jeti...tolong abah sapu sampah. Kali ini umi dapat snap gambar Amsyar tolong abah sapu laman umah tok ayah...Memang heppy lah Amsyar.



Tolong Abah sapu laman Tok Ayah
Rajin bujang ummi ni...
Sibuk betul nampaknya..hihihi
Dah gatal kena gigit semut...hihihi









Alhamdulillah walaupun anak-anak membesar di bandar, tapi masih tetap sukakan suasana di kg...Mudah-mudahan bila besar nanti &dah berjaya, nak2 umi & abah ingat asal usul mereka dari kampung.
September 28, 2014 0

Kenali Garlic Shaklee

Garlic Shaklee
  • Dibuat daripada bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di California, USA di waktu musim panas
  • Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif. (tidak semua tablet garlic yang dijual di pasaran mengandungi Allicin Aktif) Dwi reknologi yang digunakan untuk mengawal bau garlic. Kajian menunjukkan perisa herbanya terhasil daripada kombinasi 2ekstrak herba (Rosemary & Spearmint). Ianya mengandungi pelbagai vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif garlic dan keberkesanannya didalam tubuh kita. Setiap 2 tablet mengandungi 1000mg ekstrak garlic tulin yang menyamai 2ulas Galic segar.



Manfaat Utama
  • Mengandungi Spearmint - Mempertingkatkan sistem penghadaman, fungsi jantung
  • Antibiotik yang selamat & semulajadi - Garlic adalah antibiotic semulajadi. Ianya selamat untuk kegunaan jangka panjang untuk meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang penyakit berjangkit, seperti selsema, kulat, kuman, virus, &yis candida
  • Menghalang Alergi - Meningkatkan sistem imun utk penyakit seperti hidung yang sensitif, sinus, alergi, asthma, selsema, hepatitis.
  • Mempertingkatkan Sistem Penghadaman - Formula uniknya mampu mmengurangkan masalah berkaitan penghadaman seperti kembung perut, gastrik, ketidakhadaman. Garlic juga mampu menentang bakteria H.pylori bakteria dan menghalang ulser gastrik.
  • Memoderatkan Tekanan Darah Tinggi - Kajian menunjukkan pengambilan 2-4 tablet garlic akan menurunkan darah tinggi dengan 8 point
  • Detoksifikasi - Garlic mampu mengeluarkan raksa dari tubuh dengan pantas. raksa, plumbum dan kadmium adalah logam toksik yang akan meningkatkan tekanan darah. Tambahn lagi Garlic mampu melindungi sel-sel darah dari kemusnahan dari logam &halang kerosakan hati oleh bahan kimia.
  • Menurunkan Kolesterol - Menurunkan kolesterol, LDL trigliserid dan kelikatan darah, mengurangkan bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung &menghalang strok dan penyakit koronari.
  • Mencegah Kanser - Membantu mengelak dan merawat kanser dengan mengurangkan bahan pencetus kanser - Nitrosamine
  • Menstabilkan Glukos - Menolong menstabilkan glokus di dalam badan kita.


Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
Call / SMS / Whatsapp: 013-6859903
Email: diwanie_mnz84@yahoo.com.my


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit
September 27, 2014 0

Kenali Peppermint Ginger Plus


Peppermint Ginger Plus Shaklee - Kombinasi 4 herba daripada Barat & Timur dan dhasilkan di bawah prosedur standard dengan melalui penggunaan teknologi sains yang terkini

Secara klinikalnya ia membentu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk laut, sendawa &penghadaman.

Manfaat Utama
  • Pudina - Melegakan otot perut. Ia mempunyai kesan penenang. Membantu dalam penghadaman, mabuk laut,/darat, membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih ulu hati,dan cirit birit. Selain itu ia melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kimoterapi. Pudina merangsang mengeluarkan peluh. Oleh itu ia menyekat demam apabila seseorang dijangkiti selsema. Perasaan sejuk dan meyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas & tetap fokus.
  • Halia - Masyarakat cina telah menggunakan halia lebih daripada 2ribu tahun. Halia merangsang rembesan enzim Salvia untuk pencernaan makanan. Ia melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya, mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak. 
  • Pokok Adas - Orang2 Eropah mengambil biji Adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut. Ia melegakan sakit perut, melegakan gejala flu, juga dapat membantu dalam masalah alergi pada saluran usus.
  • Cekur Manis - Digunakan oleh orang Mesir Purba. Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan semasa haid, haid, batuk & kahak. Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa, melegakan haba di musim panas dan lembap, memberi peredaran tenaga didalam badan dan lembut pada perut.

Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
Call / SMS / Whatsapp: 013-6859903
Email: diwanie_mnz84@yahoo.com.my


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit
September 26, 2014 0

DIY Wrap

Assalamualaikum...

Hari ini saya nak bercerita tentang DIY Baby Wrap. Sebenarnya saya ada Ring Sling & Mei Tai. Tapi teringin nak DIY Wrap. Ring Sling tu kawan saya bagi. Mei Tai pulak saya jahit sendiri. Dua2 pun saya tak guna...Ring Sling pernah guna sekali dua.. Mei Tai pun sama. Saya rasa agak susah nak ikat2...hihihihi...Sebenarnya kalau selalu guna mesti tak rasa susah...Kan pepatah ada cakap 'Practice Make Perfects' (pepatah mat salleh..hihihihi)

Ini DIY Mei Tai saya...Kena belajar lagi ni...


Now, hati terasa macam nak DIY Wrap pulak. Angan2 tu  macam2....Ada masa tak agaknya ek?hihihi..InsyaAllah nak seribu daya, tak nak seribu dalih....

Dengan bantuan MR GOOGLE, saya jumpa beberapa blog yang ajar cara DIY Wrap. Sesiapa yang nak try DIY, boleh rujuk link-link ni : 


Daripada pembacaan saya tentang Wrap, Ada dua jenis yang popular :-
  1. Stretchy Wrap - Dibuat dari kain yang memberi seperti Knit Jersey
  2. Woven Wrap - Dibuat dari kain yang tidak memberi seperti Kain Muslin, Cotton Gauze, Osnaburg

Stretchy Wrap ini lebih sesuai untuk newborn. Jika bayi dah bertambah berat lebih sesuai guna woven wrap sebab stretchy wrap baby mudah meloyot ke bawah.

 
Disebabkan baby Ammar dah 8bulan & berat dah lebih 8kg, wrap yang sesuai utk Ammar adalah Woven Wrap. So, next week gaji ummi nak pergi Nagoya atau Jakel nak cari kain untuk DIY Wrap.

#Misi perlu disiapkan sebelum 10Oct2014

Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my
September 25, 2014 0

Healing Crisis - Krisis Pemulihan

Selalu kita dengar orang cakap 'aku pening kepala lah lpas makan vitamin ni', ' aku rasa mual lah' , 'aku rasa makin sakit lah badan'....Macam2 respon yang kita dengar.
Namun ada yang masih teruskan, ada jugak yang akan stop terus ambik supplement sebab rasakan keadaan kesihatan lagi teruk.Kepada yang masih teruskan ,Alhamdulillah & tahniah. kepada yang tidak teruskan, pernahkah anda membuat sedikit pembacaan tentang krisis pemulihan ( healing crisis)?Kalau belum jom teruskan pembacaan anda. Hari saya nak kongsikan tentang krisis pemulihan.


Krisis Pemulihan 

Sesetengah orang akan melalui suatu jangkamasa penyesuaian apabila mula mengambil supplement dietary. Simptom2 ini kelihatan seperti penyakit, tetapi, sebenarnya tidak. Ianya adalah tindakbalas oleh tubuh kita kerana kekurangan khasiat disebabkan tabiat pemakanan kita. Apabila makanan berkhasiat dibekalkan dengan mengejut oleh supplement,krisis pemulihan akan terjadi.

Sewaktu jangkamasa penyesuaian, ada kemungkinan penyakit-penyakit yang pernah dilalui oleh tubuh dahulu akan timbul kembali, Biasanya ia akan terjadi untuk beberapa hari. Walaubagaimanapun bagi tubuh yang lemah ianya akan mengambil masa yang lebih lama untuk pulih.

Keadaan ini disebabkan oleh toksin yang telah tertimbun di dalam tubuh kita untuk jangkamasa yang lama (sisa2, makanan berkimia, lemak, stress &ditambah dengan diet yang tidak seimbang, kurang tidur, antibiotik atau pengambilan ubat-ubatan). Supplement dietary membantu meningkatkan sistem imun kita, kebolehan detoksifikasi serta pengawalan organ-organ kita.

Pada waktu detoksifikasi ini ada kemungkinan pening, kelesuan, sakit kepala, ketidakhadaman (perut kembung, lapar), cirit - birit, kahak berlebihan, kencing yang keruh, berasa hangat, berpeluh, dll. Simptom2 ini berbeza antara individu dan akan berlalu 1 hingga 2 minggu.

Diwaktu jangkamasa krisis pemulihan ini, kita disarankan meminum banyak air bersih, rehat yang cukup, & makan lebih sayuran & buah-buahan. 

* Selagi mana kita memahami ianya adalah simptom pemulihan, kita akan mudah melalui fasa ini.

Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my
September 24, 2014 0

Vitamin Bantu Masalah Gastrik

Assalamualaikum.. 
Hari ini nak cerita sikit tentang Vitamin yang sesuai untuk membantu masalah Gastrik atau pun pedih ulu hati. Saya rasa ramai di kalangan kita ini yang mempunyai masalah gastrik atau pun masalah pedih ulu hati. Saya memang dari dulu ada masalah ini. Shaklee ada vitamin yang sesuai untuk membantu masalah gastrik ini. Antara Vitamin yang di cadangkan adalah Energizing Soy Protein (ESP), Peppermint Ginger Plus & Ostematrik. 




ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) 


  • merupakan sumber protein dari Soya Non-GMO yang tinggi sifat alkali dimana ianya dapat membantu meneutralkan keasidan dalam perut.
  • Nutrien protein yang terkandung dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel badan yang lama yang rosak akibat dihakis oleh Asid Hidroklorik semasa proses pencernaan makanan




OSTEMATRIX

  • Mengandungi kalsium yang bersifat alkali. Sama dengan ESP, kesan asid akan berkurangan.

PEPPERMINT GINGER PLUS
 
  • Melegakan rasa tidak selesa pada perut disebabkan masalah penghadaman. Bahan-bahannya terdiri daripada Halia + Pudina. 

 * Untuk kesan yang menyegarkan, tablet boleh dihancurkan dalam bentuk serbuk & direnehkan dengan air panas untuk dijadikan minuman berherba....

 Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my
September 23, 2014 0

Rutin Bulanan Amsyar & Ammar

Assalamualaikum...hai....hari ni saya nak kongsi cerita tentang rutin bulanan hero2 kecik saya.....siapa lagi Amsyar & Ammar lah...
 
Amsyar n Ammar ni ada rutin bulanannya.Setiap bulan saya mesti akn bawa ank2 syurga saya ni pergi berurut. Mungkin bagi sesetengah orang fikir entah ape2 je saya ni ek. Budak kecik pun nak bawa urut. Sejujurnya dulu2 saya pun berfikiran macam itu.Kenapa nk bawak budak berurut? Nanti dah terbiasa asyik nak urut je....itulah silapnya pemikiran saya dulu.Kalau difikirkn balik secara waras  apalah salahnya bawak urut setiap bulan dari bg ank makan ubt yg kita sndr tahu kandungan ubt tu apa (dadah)....Tapi itu pemikiran saya yang dulu.
 
Now pemikiran dah waras.Semuanya bermula bila Amsyar sakit...Ye semua kesedaran bermula dari Amsyar. (kesedaran tentang supplement jugak bermula bila Amsyar sakit).Masa tu raya.Sepupu saya datang rumah.Masa tu juga Amsyar bru keluar hospital. Keadaannya msih tak berapa ok.Malam raya kene athma...So masa pg raya pertama tu sepupu saya datang beraya kat umah mak saya a.k.a tokmi.Die pun cadangkn suruh urut.Mulanya dia yg urut.Nampk Amsyar suka n nampak selesa.
Beberapa hari lpas itu saya balik ke Pasir Gudang. Bila masuk je area Taman Mawar Amsyar mula batuk n nafas ada wherzing...sah mmg udara Pasir Gudang kotor & tercemar. Saya pun call sepupu saya mntak die urut Amsyar. Tapi die cakap die bukan pandai sangat, die nk bwak saya jumpe tukang urut yang memang mahirurut baby. So mlm tu wat temujanji g berurut.

Start hari itu, bermulalah rutin Amsyar berurut. Nampknya memang serasi Amsyar berurut dengan Kak Anie.Alhamdulillah....Kak anie pn cakap bydak ni nak membesar kita tak tahu die jatuh, sakit dekat mana.Entah mgkin leher,kaki, atau mana2 urat yang halang pernafasan.....

Sekarang ni bukan Amsyar je yang berurut. Ammar pun saya bawak jugak berurut sejak lepas pandai...Budak kecik Ammar ni makin hari mkin lasak...jatuh sana, jatuh sini. Jadinya memang selalu kena urut. kadang 2 minggu sekali...hihihihi. Malam semalam pun bawak diorang ni berurut. (lupa nak snap gambar.lain kali saya kongsikan gambar). Sebab Ammar batuk teruk & wheezing. Mudah-mudahhan hari ini keadaan adik Ammar bertambah baik...Amin...

#Umi & Abah akan usaha apa aja utk kesihatan anak2
# Sesiapa nak bawak anak berurut meh contact saya, saya akan kenalkan dengan Tukang Urut ni, Kak Anie... 


 Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my


September 23, 2014 2

Jalan2 Zoo Johor

Assalamualaikum...
Hari ini saya nak cerita aktiviti hujung minggu saya & family. Last 2 week,saya & husband bawak anak2 pergi Zoo Johor.(of courselah saya & husband yg bawak,klu saya sorang alamatnya tak gerak kete.hihihi)-Bak kata husband saya lesen gntung kat leher-.
Ok berbalik cite g Zoo Johor.Sebelum ni dah pernah bawak Amsyar dua kali. Srbenarnya 3 kali kot ,sebab masa sarat pregnantkn Amsyar saya pernah jugak g Zoo Johor.
Kalau dulu bila sebut Zoo Johor mmg tak ramai pun yang minat nak melawat. Perkataan yang sinonim dgn Zoo Johor dulu ialah binatang dah tua2, binatang kurus2.....Tapi sekarang Alhamdulillah....dah ok sgt kalau nak bawak ank2 mengenal haiwan.Ada spesies monyet,badak air,buaya,rusa,kerbau,unta,tapir,harimau.kambing pun ada.


Jom kita tgk gambar dulu.


















 


Satu benda yang sangat menarik perhatian Amsyar ialah nak naik bot.Amsyar panggil bot...Sebenarnya saya pun tak tahu apa namanya. Yang saya oanggil 'kayuh2'.Macam best je dgr nama saya bagi..hihihi....
















 Lepas je hajat Amsyar nak naik 'bot' kitorang memulakan perjalanan balik sebab anak2 semua dah letuh n mengantuk terutamanya Abang Amsyar.
Sebelum balik,sempat lagi snap gambar. Nak ambik gambar berempat kononnya,tapi akhirnya bertiga je sebab Abang Amsyar dh mula merengek ngantuk....

 




#umi&abah heppy bila anak2 hepy..
#Nanti ada masa lagi teringin nak ajak abah pergi Country Garden....

 Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my









September 21, 2014 0

Jom Ambil Tahu Apa Maksudnya Non GMO & GMO?

Sebelum ini saya tak pernah pun ambil tahu pasal GMO or NON- GMO...Sejujurnya dengar pun tak pernah. Tapi lepas jatuh cinta dengan Shaklee & ambil ESP, baru lah saya cuba mencari ilmu tentang Non GMO. Maklumat ini saya baca dari blog , http://ilmansofea.blogspot.com/2014/02/apa-maksud-non-gmo.html


NON GMO

Maksud NON- GMO adalah :- Bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DICAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN.

Contoh bahan kimia adalah baja kimia. Selalunya kalau makanan bukan dari baja organik memang ada kesan sampingan. Lebih-lebih lagi makan yang diproses untuk dijadikan makanan segera.

Contohnya kacang soya yang dikotakkan, kita perlu ambil tahu bahan2 dan cara pemprosesannya. Jika ia tidak dari kacang soya organik, ianya mengandungi khasiat yang rendah &kandungan NITRAT yang tinggi. Kandungan NITRAT yang tinggi boleh membawa kepada KANSER.



GMO

GMO (Genetically Modified Organisms) - Tumbuhan atau haiwan yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen. (dikenali sebagai Genetic Engineering)

Ianya adalah proses pengambilan gen daripada satu spesies dan kemudiannya memasukkan ke dalam satu spesies yang lain dengan bertujuan untuk menghasilkan sesuatu bentuk atau ciri yang diingini.

Dalam proses Genetic Engineering ini, Jurutera Genetic selalu menemui kesan-kesan sampingan yang tidak diingini. Antara kesannya ialah :-
  1. Hasilkan toksin
  2. Bertindakbalas dengan keadaan cuaca secara berbeza
  3. Mengandungi sama ada terlalu banyak atau terlalu sedikit nutrien
  4. Menjadi berpenyakit / rosak dan kemudiannya mati.

Pada zaman sekarang semua orang mahu cepat, cepat bergerak, cepat membesar, bila tanam buah nak cepat dapat hasil...Hasilnya pulak mestilah yang besar, lebih manis...Disinilah peranan saintis dalam teknologi kultur tisu. Membuat kajian untuk menghasilkan baka pokok yang tahan serangan kulat, buah bersaiz besar, dll. So apa yang kita makan sekarang ni kebanyakannya buah-buahan yang telah diubah genetiknya (GMO). Contoh paling mudah Buah Tembikai.




Sekarang ini, kalau kita beli tembikai kebanyakkannya bijinya berwarna putih berbanding dulu berwarna hitam.Ini contoh GMO dimana genetiknya telah diubah melalui suntikan atau apa juga teknologi pertanian.





#ESP Shaklee adalah daripada sumber Soya Non GMO


Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my

September 20, 2014 0

Perbezaan ESP dengan Soya Lain.

Hai, lagi cerita tentang ESP. Sebelum ini saya pernah kongsikan tentang kelebihan ESP. Hari ini saya nak kongsikan perbezaan ESP dengan soya lain.

Perbezaan ESP :-
  1. Dihasilkan daripada Soya Non-GMO
  2. Mengandungi 9 Asid Amino penting untuk fungsi badan
  3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin & 4 sumber mineral
  4. 1 tin 850gram dihasilkan daripada 30 kg kacang soya
  5. Diproses menggunakan air, bukannya alkohol untuk memelihara isoflavone
  6. Rendah lemak, tanpa kolestrol
  7. Diproses pada kadar suhu rendah & menjaga kualiti protein.



Sumber : -  http://aisyaimaan.blogspot.com/2014/03/must-know-apa-itu-soy-non-gmo.html
             :- http://superbvitamin.blogspot.com/2013/09/kebaikan-esp-shaklee-non-gmo-soya.html


Sel badan kita terbentuk daripada protein. Jadi kita perlukan protein yang berkualiti bagi pertumbuhan sel baru. Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat & vitamin.
September 19, 2014 0

Cerita Saya dengan ESP

Alhamdulillah saya kini dah jadi salah seorang pengguna Shaklee...
Asalnya dari Mealshakes buat saya jatuh hati,lps tu try Vitalea,Bcomp,ESP, PD, Vivix,Alfalfa,Vitamin C...Alhamdulillah semuanya saya puas hati.

Tapi kali ni saya nak ceritakan pengalaman saya dengan ESP sebaik saya melahirkan Ammar.
Saya lahirkan Ammar pada 12.33am, 19.01.2014. Lepas naik ke wad biasa dari 'labour room', saya call husband minta die bawakkan ESP bila datang melawat saya nanti. Jadi paginya dalam pukul 8.30am husband saya datang bawak ESP n die bancuhkan saya ESP. 

Baby Ammar time tu tgh tido...Sesekali saya kejutkan jugak die bgn menyusu walaupun masa tu hati saya tergerak ,otak berfikir, 'dah ade susu ke aku ni' . tapi tak pe, bagi je baby menyusu. Itu salah satu rangsangan utk pengeluaran susu. Kuasa Allah mengatasi segalanya...Alhamdulillah susu memang dah mula keluar semasa di hospital. Saya terkejut bila baju saya basah Rupanya susu dah keluar. Syukur sangat.Allah permudahkan perjalanan BF saya.

ESP juga membantu saya. Dengan izin Allah n dengan pengambilan ESP, Alhamdulillah pengeluaran susu saya mudah.Bila mak datang melawat saya, mak tanya ada susu ke? Saya pn ceritalah yg susu saya dah keluar. Saya cakap dengan mak, saya minum ESP tadi.Mak pn ckp itu mgkin salah satu faktor susu saya cepat keluar.

Sebelah katil saya ade seorang ibu berbangsa cina yang dah selamat lahirkan seorang baby girl. Baby die asyik menangis je. Dr memang tak benarkan die keluar sebab nmpak keadaan die sangat stress bila anak menangis.Emak saya kesian tgk keadaan die.Mgkn baby nak susu tapi susu ibu die tak keluar. Ditambah keadaan ibu yang stress.Memang mengganggu pengeluaran susu.

Ammar pulak sebaliknya. Ammar memang puas menyusu. Saya sendiri memang dah keluar susu. Ditambah dengan kakak saya yang datang dua orang bg Ammar susu. Memang tak de masalah tak ckp susu lah budak kecik ni...

Berbalik pada cerita ibu disebelah katil saya tu...Kalau tgkkan keadaannya mmg sgt stress. Emak saya mmg tak sampai hati. Sebelum saya keluat wad, mak saya siao tolong bancuhkan segelas ESP utk ibu tu..Dengan harapan mudah-mudahan dapat percepatkan pengeluaran susu ibu.

Bile dikenang kembali cerita ESP di hospital memang buat saya tersenyum. Siap tlg bancuhkan utk ibu lain. Tapi time tu saya tak tinggalkan pun nmbor phone. Harap2 lpas keluar hospital,ibu itu cari ESP n jadi pengguna ESP, InsyaAllah...






Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my
September 18, 2014 2

Muhammad Ammar Hadi a.k.a Ammar

Selalunya saya bercerita tentang Amsyar je kan? Hari ini saya perkenalkan Putera Kedua saya Muhammad Ammar Hadi a.k.a Ammar.

 Dilahirkan pada hari Ahad, 19 January 2014, 12.33 am degan berat 3.71kg. Ammar lahir sewaktu usia kandungan saya 39 minggu 6 hari.

Perjalanan kelahiran Ammar hampir sama dengan Amsyar. Ammar juga seperti Amsyar lahir di Hospital Daerah Kota Tinggi. Alhamdulillah, Allah permudahkan proses melahirkan kedua-dua anak syurga ini. (insyaAllah saya kongsikan di lain entry).

Kini Ammar dah nak masuk 8 bulan. Lagi dua hari.Maknanya dah hampir 8 bulan jugak ummi berjaya Fully BF Ammar, Alhamdulillah, dengan izin Allah Ammar membesar dengan sihat. Anak susu ibu mmg antibodi agak kuat, InsyaAllah...



Ammar yang sangat aktif...

Ammar yang sebenarnya tak suka duduk dalam walker...

 Semoga anak ummi ini membesar dengan sihat & ceria, jadi anak soleh & berjaya dunia akhirat...

#Ammar permulaan perjalanan BF ummi


 Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my
September 17, 2014 0

Membeli Sambil Berkasih Sayang






Setiap kali anda membeli Mealshakes Promosi Ini :- Buy 3 Free 1, 10% daripada hasil jualan akan disalurkan ke 2000 keluarga kurang mampu selama setahun. Pihak Shaklee mensasarkan pengumpulan 1 Juta Ringgit untuk diberikan kepada 2000 keluarga kurang mampu selama setahun. Setahun ye...bukan sekali.

Bukan sahaja dapat free 1 tin, kita dapat juga peluang membantu mereka yang kurang berkemampuan.

Meal Shakes promosi cuma RM 341.25. Satu family boleh ambil Meal shakes ini. Dari kanak-kanak setahun hingga nenek 80 tahun. Mealshakes ni vitamin (multivitamin) dalam bentuk serbuk yang sesuai untuk semua peringkat umur.  Kalau orang dewasa, setin tahan untuk sebulan..untuk kanak-kanak, setin tahan untuk 2-3 bulan...


Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my

September 16, 2014 0

Kisah Amsyar & Jajan

Tengok tajuk entri je dalam kepala mesti dah fikir Amsyar ni suka sangat makan 'jajan' kan?...Hihihi...

Sebenarnya saya sejak dari kecil saya memang control sangat makanan Amsyar sebab Amsyar tak sama macam orang lain. Dengan sejarah kesihatan Amsyar (2kali warded disebabkan jangkitan peparu, siap package ICU lagi), saya memang sangat-sangat menjaga pemakanan die...'Jajan' memang saya tak bagi dia makan..Kadang tu bila balik kg, sepupu-sepupu makan 'jajan',  die tgk je.Bila ada yang cuba bagi memang dia tak ambik, dia akan tgk muka saya. Kalau tengok muka dia memang rasa kesian sangat.Semua orang ada 'jajan' kat tangan, dia tak de....Tapi saya mmg sangat tegas masa tu. Memang saya tak kan bagi.....

Tapi ketegasan saya tu tak sampai ke mana jugak....Bila Amsyar ambik supplement, & dengan izin Allah, kesihatan Amsyar bertambah baik. Jarang sakit. Saya dah mula tak berapa kisah kalau ada orang bagi die 'jajan'. Bukan lah tak kisah sangat, tapi bagilah dia rasa. Kononnya rasa je....Saya akan pesan, "Kali ni je ye...Lepas ni umi tak nak lagi Amsyar makan 'jajan' ".... Tapi anak semakin hari semakin membesar. Dah pandai merasa...Bila makan 'jajan' tu die rasa sedap...(yelah jajan kan banyak perasa). Dari sekali die mintak 'jajan', masuk dua kali, masuk tiga kali.....Akhirnya setiap kali pergi kedai mesti Amsyar mintak satu 'jajan'....

Hendak dijadikan cerita last week die kerap jugak makan 'jajan'....Sampai lah satu hari tu die start batuk. Batuk yang agak teruk lagi2 lepas die makan gula2 coklat yang warna warni. (pewarna salah satu penyebab batuk & asma). Die rasa sangat sakit bila batuk tanpa henti, dengan termuntah2....

Saya cakap kat die "ha, itulah Amsyar makan 'jajan' banyak sangat kan?sebab tulah Amsyar batuk, demam, .."...Amsyar menangis je dengar. (muka nampak insaf , hihihihi).."Lepas ni Amsyar nak makan 'jajan lagi tak? '...Amsyar jawab dalam tangisan, " Amsyar tak nak makan 'jajan'..(sambil geleng2 kepala)...Sedih pun ada tgk die time tu....Tapi Alhamdulillah, Amsyar nampak sendiri kesan die makan 'jajan' & nampaknya dia macam dah insaf  & serik nak makan 'jajan' lagi....

Mudah-mudahan Amsyar memang terus reject 'jajan'....

Umi &  abah pun kene jadi tegas macm dulu...Tak ada lagi 'jajan' untuk anak2....

#Tak Rugi Pun Tak Makan 'Jajan '..Umi memang tak suka makan 'jajan'


Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my
September 15, 2014 0

"So far Mak Rasa Ringan Sikit....."

Last entry saya ada kongsi serba sedikit tentang Sakit Sendi & Set Sendi Shaklee yang terdiri daripada Advanced Joint Health Tablet, Omega Guard & Ostematrix....

Hari ini saya nak kongsikan testimonial Set Sendi Shaklee pulak.

Ini daripada customer saya sendiri yang dah pun mendaftar SID...Die belikan mak die set sendi (Advanced Joint Health Tablet, Omega Guard & Ostematrix)..Alhamdulillah mak die rasa badan agak ringan.

Heppy sangat saya bila customer berpuas hati Set Sendi Shaklee... Semoga kesihatan mak cik semakin baik & masalah sendinya dapat di atasi...InsyaAllah...



Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my





September 14, 2014 0

Kenali Set Sendi Shaklee

Hari ini saya nak kongsikan tentang Kesihatan Sendi & Set Sendi Shaklee.

Sebelum tu, kita kenali serba sedikit tentang Sendi. Ostearthritis lebih mudah dikenali sebagai sakit sendi. Ianya merupakan sejenis penyakit sendi yang mempunyai ciri keradangan . Sendi pula adalah bahagian badan di mana dua tulang bertemu. 

Sakit sendi ini berlaku apabila tulang rawan yang membentuk permukaan sendi menjadi bengkak, sakit, & kebas. Ia menjadi punca kepada kemerosotan sendi progresif.

Keradangan berlaku kerana darah (tidak cukup khasiat) yang dibekalkan kurang meskipun seseorang itu sihat. Ini kerana tubuh badan tidak boleh menghasilkan zat makanan yang mencukupi bagi menyelaras &memastikan kadar pemulihan & pembaharuan yang diperlukan.

Sendi yang selalunya berlaku radang adalah lutut. Ini kerana lutut adalah sendi yang  menampung berat badan kita.

InsyaAllah ada penyelesaiannya untuk masalah. Tidak ada penyakit yang tidak boleh diubatkan melainkan mati. 

Jom cuba amalkan ini untuk atasi masalah sendi :-





1 . Kekalkan Tulang Rawan Yang Sihat
      Advanced Joint Tablet Health memberikan manfaat dalam 3 cara :-
  • Menyokong keselesaan sendi
  • Memelihara tisu penyambung yang sihat
  • Meningkatkan kesan kusyen
2. Mengurangkan Inflamasi
    Omega Guard Shaklee adalah omega 3 yang membantu malambatkan degradasi tulang rawan. Ia   boleh kurang reaksi  keradangan dalam sendi. Jadi ianya boleh membantu mengurangkan gejala sakit sendi. Omega juga bertindak sebagai pelincir. Ia membantu untuk bergerak dengan lebih bebas.

3. Kekalkan Sel Tulang Sihat
  Ostematrix - Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot, dan ligamen. Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut & sendi. Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium. Kajian menunjukkan  pengambilan kalsium membantu menguatkan tulang &membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.

Jangan biarkan masalah sendi ini mengganggu aktiviti seharian kita..... 


Syazwani Mohd Noh
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 888841
HP: 013-6859903
Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my

    September 13, 2014 0

    Sijil Halal Shaklee

    Rasanya umum dah tahu & kalau ada yang belum tahu, meh saya nak khabar Produk Shaklee ni dihasilkan di US. Bila dengar je dihasilkan di negara luar, lagi2 bukan negara Islam semestinya ramai yang akan meraguinya...

    "Ish, Shaklee ni buat kat US, ? Boleh jamin HALAL ke????

    Jangan risau-risau, Jangan pening-pening, Produk Shaklee yang dihasilkan di US untuk dipasarkan di Malaysia telah mendapat pengiktirafan status HALAL oleh ISA (Islamic Services of America).

    Kepada yang masih ragu-ragu, boleh tengok SIJIL HALALdi bawah ni :-






    Jika ada yang masih ragu-ragu, boleh call terus ISA.

    InsyaAllah, saya yakin dengan Shaklee. 100% HALAL...


    Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my


    September 12, 2014 0

    Kelebihan Surah Al-Kahfi

    Assalamualaikum & Salam Jumaat...
    Alhamdulillah bertemu lagi kita dengan hari Jumaat, penghulu segala hari. Banyak amalan yang digalakkan untuk kita amalkan pada hari Jumaat ni. Salah satunya ialah amalan membaca Surah Al-Kahfi. Waktu disunnatkan membaca Surah Al-Kahfi ini adalah di mulai dari tenggelamnya matahari pada Hari Khamis hingga menjelang matahari tenggelam pada Hari Jumaat.

    Antara kelebihan membaca Surah Al-Kahfi:-

    1) Disinari Cahaya Antara Dua Jumaat.


     sumber : Al-Alams Legacy

    2) Dipancarkan sinar dari bawah kakinya sehingga ke langit , meneranginya pada hari kiamat &    
        Diampuni dosanya antara dua Jumaat.

           " Sesiapa yang membaca Surah Al-Kahfi pada Hari Jumaat, maka akan memancar sinar dari   
             bawah kakinya sampai ke langit,meneranginya kelak pada Hari Kiamat, & diampuni dosanya  
             antara dua Jumaat"


     Sumber : Tarbiyah Dzatiyah



    3) Diselamatkan daripada fitnah Dajjal
         - Imam Muslim meriwayatkan dari Hadir Al-Nawas bin Sama'an yang cukup panjang yang di 
           dalam riwayat t ersebut Rasulullah S.A.W bersabda ,

              " Maka barangsiapa di antara kamu yang mendapatinya (mendapati Zaman Dajjal),hendaklah
                ianya membacanya atasnya ayat-ayat permulaan Surah Al-Kahfi


    Demikianlah antara kelebihan mambaca surah Al-Kahfi. Semoga ianya memotivasikan kita utuk menjadikan Bacaan Surah Al-Kahfi ini sebagai satu amalan berterusan, InsyaAllah....
     
     
    September 09, 2014 0

    Business Woman.....Impian yang bakal jadi realiti

    Assalamualaikum....

    Lamanya tak bersiaran...dah 3 hari tak update blog....Hari ni nak berkongsi cerita nak jadi Business Woman... Setiap hari inila topik yang kitorang adik beradik cerita....Nak jadi Business Woman...Nak jadi WAHM...Nak jaga anak sendiri...

    Minat business? Sebenarnya kami adik beradik ni ada gak lah minat berbusiness ( yang perempuan lah...Long memang tak nampak minat). Mungkin sebab arwah abah dulu mmg ada minat niaga...Dulu arwah abah memang selalu join MLM...Kenapalah dulu abah tak jumpa SHAKLEE eh...hihihihi....Tapi dulu abah bisnes suka2..tak serius pun...Kalau bercuti ke Terengganu, mesti ada je produk yang arwah abah bawak balik utk jual...Kain batik, kain pelekat, songket....Bak kata ASTRO, macam2 ada...hihihihi

    Yang nampak bakatnya sejak dari awal, Kak Ina. Boleh tgk2 fb die (Noor Amaliah Mohd Noh).Kak Ina lepas SPM je dah mula bisnes. Buka gerai tepi rumah...Jual Mee Rebus Sedili, ABC, Rojak....seronok time tu..Kitorang yang kecik2 time tu seronok tolong Kak Ina...Nanti dapat upah RM 1...Time tu RM1 macam RM 10 nilainya...hihihihi...Now, Kak Ina pun dah ada bisnesnya sendiri.Alhamdulillah semakin hari semakin maju...InsyaAllah akan datang boleh kembangkan lagi.
    Sekarang kami yang lain2 pun ada perancangan sendiri...Aisyah dengan Shaklee, Dropship, Nur Cocoa n banyak produk kesihatan lain (Jom jengah2 FB Aisyah). Saya sendiri of course dengan Shaklee n dalam perancangan nak bukak bisnes tudung dengan Akak...Kak su sedang mengasah skil menjahit & tengah sibuk dengan tempahan tudung awningnya....Lepas ni kak su boleh perbanyakkan hasil jahitan, Kak su mmg berbakat besar menjahit....Seorang lagi kakak ku ni tak nampak minat berniaga....Kak Ngah...Tapi sebenarnya Kak Ngah yang banyak bagi sales kat kitorang.Ramai customer kitorang adalah kawan2 Kak Ngah...Dalam diam, kak Ngah ni sebenranya ada talent buat marketing.Hihihihi..Kalau Kak Ngah nak buat bisnes, Tuisyen adalah yang paling sesuai dengan Kak Ngah...Kak Ngah mengajar memang superb...Best sgt belajar Math ngan Kak Ngah..Tapi Kak Ngah selalu cakap," Ilmu Add Math ngan Cikgu Salmi, free ".Mulianya hatimu wahai Guru...Hanya Allah yang dapat membalasnya...

    Memang seronok kalau bercerita tentang Business ngan adik beradik ni...Ada je ideanya.So, sekarang kitorang masing2 target nak jadi BUSINESS WOMAN....Nak jadi WAHM (saya & akak)....InsyaAllah impian itu bakal terlaksana....

    PERCAYA & YAKIN DIRI, USAHA, TAWAKAL, & DOA....InsyaAllah....


    Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my


    September 05, 2014 0

    Athma / Asma

     Asma di kalangan kanak-kanak adalah penyakit biasa dan ia melibatkan semua peringkat umur.10-14%kanak-kanak mengidap asma. Kajian menunjukkan bahawa penyakit ini semakin menular dan lebih serius di kalangan kanak-kanak. 

    Mari kita ketahui serba sedikit dahulu mengenai asma....

    Apa itu Asma?

    Asma adalah satu penyakit radang sistem pernafasan yang kronik, dimana salur pernafsan menjadi : 
    • Merah
    • Bengkak
    • Menghasilkan lendir berlebihan
    • Mudah terangsang (hypersensitive)
    Apabila terdedah kepada rangsangan atau faktor pencetus, salur pernafasan menjadi sempit dan ini menyebabkan kesukaran bernafas.

    Faktor Asma

    Terdapat banyak faktor penyebab asma. Ada faktor yang biasa kepada semua pengidap asma, manakala ada juga diantaranya bergantung kepada individu. Antara faktornya adalah :-
    • Jangkitan virus pada sistem pernafasan
    • Merokok
    • Perubahan cuaca
    • Alahan pada debunga seperti house dust mile, kulat &binatang peliharaan
    • Senaman
    • Bahan perangsang seperti minyak wangi, bau cat &sebagainya
    • Makanan dan perasa tambahan makanan
    • Ubat seperti aspirin atau lain-lain ubat tahan sakit
    • Emosi
    • Gastro-oesophageal (Pengaliran asid dari dalam perut ke atas)
    Gejala Asma

    Gejala utama asma adalah :
    • Batuk
    • Batuk di waktu malam (waktu tidur)
    • Rasa ketat di dada (nafas berbunyi-wheezing)
    • Susah bernafas
    Tanda - tanda Asma
    • Sebahagian dari kanak-kanak tiada tanda perubahan fizikal semasa bebas daripada serangan athma
    • Dada berbentuk dada burung (Barrel-shape chest) dapat dielakkan sekiranya asma dapat dikawal dengan baik.
    • Adanya tanda-tanda penyakit ekzema dan resdung (allergic rhinitis) juga menyokong diagnosa asma.
    Tanda kelihatan lebih jelas sewaktu serangan asma. Kanak-kanak mungkin mengalami :
    • Nafas berbunyi (Audible wheeze)
    • Susah menghembus nafas (breath out)
    • Nafas Laju
    • Denyutan jantung cepat
    Serangan yang teruk menyebabkan kanak-kanak :
    • Kelihatan gelisah
    • Letih lesu
    • Bimbang
    • Kulit berpeluh dan sejuk
    • Warna kebiruan pada bibir dan kuku
    • Penurunan pada bacaan peak flow berbanding bacaan peak flow terbaik individu.
    Sasaran Rawatan
    • Untuk menghilangkan dan mengawal gejala asma
    • Mengelak serangan asma
    • Mempunyai kualiti hidup yang lebih baik
    • Berupaya menyertai acara sukan
    • Menghalang kemusnahan tisu paru-paru
    • Mengelakkan kematian

    Ini serba sedikit pengenalan tentang asma, punca & gejala.
    InsyaAllah akan bersambung pada entry akan datang tentang jenis rawatan & cara mengawal asma....



    Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my

    *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit
    September 05, 2014 0

    DUTA Mealshakes...

    Assalamualaikum....

    Hari ini saya nak share pengalaman saya bersama Shaklee...Atau lebih tepat pengalaman Duta Mealshakes saya Muhammad Amsyar Hadi bersama Shaklee...

    Alhamdulillah, hampir 2 tahun Amsyar ambik Meals Shakes.Ummi campurkan dalam susu Amsyar 1 sudu kecil setiap hari. Sesiapa yang pernah mengenali Amsyar mesti tahu sejarah kesihatan Amsyar sebelum ini. (boleh jugak baca entry ni). Kalau dulu setiap bulan pasti Amsyar jadi pelanggan tetap Hospital Wakaf An-Nur Pasir Gudang. Tapi sekarang sejak konsisten amalkan Mealshakes,  kesihatan Amsyar jauh lebih baik. Amsyar agak jarang demam. Baru-baru ni adalah Amsyar demam setelah hampir 7 bulan Amsyar tak demam. Syukur Alhamdulillah Allah bagi kesihatan yang baik buat anak umi ni....

    Tidak ada apa perkara yang amat menggembirakan hati ummi & abah melainkan anak-anak sihat & ceria selalu.

    Amsyar yang semakin montel...   







    Inilah Hero saya...Amsyar & Ammar

    Anak2 syurga...


     InsyaAllah Meal Shakes akan jadi Supplement tetap Amsyar & Ammar (bila Ammar dah setahun).

    Anak-anak perlukan supplement sebab belum tentu makanan yang kita sediakan utuk diorang melengkapi semua nutrisi yang diperlukan.

    Pilihan supplement untuk anak-anak saya semestinya MEALSHAKES....



    Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my

    *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit
    September 04, 2014 0

    Tips Susukan Anak Semasa Hamil

    Tadi bersembang dengan adik ipar tentang isu 'menyusukan anak semasa hamil"

    Persoalan yang diajukan, "Boleh ke susukan anak, kalau mangandung?, "Cube akak terangkan kat saya"..Alamak nak terang ni yang tak berapa nak pandai...hihihihi..Yang saya tahu memang boleh yang penting kena cukup rehat &cukup makan makan berkhasiat. Saya pun google untuk dapatkan maklumat yang tepat. Yelah ini berkaitan kesihatan, tak boleh lah nak suka-suka bagi pendapat....Ini saya kongsikan sedikit ilmu yang saya dapat.

    Sebenarnya memang boleh ibu yang hamil menyusukan anak asalkan kandungan sihat & stabil. 

    Pandangan daripada Dr Zubaidi Ahmad
    "Bagi wanita yang cukup  mendapat nutrisi yang lengkap & rehat yang diperlukan, tentu tidak mempunyai masalah untuk menyusukan anak dan hamil pada masa yang sama. Doktor akan monitor pertambahan berat badan wanita hamil setiap kali datang untuk pemeriksaan antenatal bagi memastikan mereka cukup nutrisi yang diperlukan.
     

    Namun, ada beberapa keadaan di mana doktor tidak galakkan untuk teruskan penyusuan iaitu :-
    1. Ibu pernah mengalami keguguran
    2. Ibu pernah bersalin anak pra-matang
    3. Ibu mengalami sakit perut yang kuat atau pendarahan, penyusuan patut dihentikan.
    Bagi ibu yang tidak mempunyai masalah seperti di atas boleh meneruskan penyusuan.

    Tips Untuk Ibu yang Hamil & Manyusukan :-
    • Jaga Pemakanan & ambil makanan berkhasiat. Ibu yang mengdung perlukan 200-400 kalori tambahan untuk pembesaran bayi dalam kandungan. Manakala ibu hamil perlukan tambahan 600-700 kalori. Jadi pastikan ambil makanan seimbang yang mengandungi semua khasiat pemakanan. Ianya penting utk bayi & kesihatan ibu juga.
    • Apabila mengandung, puting akan berasa sedikit sakit dan sensitif bila anak melekap. Pastikan anak melekap dengan betul bagi elakkan puting melecet.
    • Jika merasa kurang selesa dan tidak sihat, loya pada awal kehamilan, amalkan menyusu sambil mengiring, letakkan bantal di belakang badan untuk posisi penyusuan lebih selesa.
    • Ibu mengandung memang sentiasa cepat letih. Banyakkan rehat & dapatkan rehat yang cukup. Jika perlu minta bantuan suami jaga anak selama 1-2 jam bagi tubuh anda mendapat rehat sepenuhnya/tidur sebentar
    • Pemakanan haruslah kaya dengan zat besi, folic asid, kalsium & vitamin D. Jika perlu, ambillah SUPPLEMENT semasa mengandung.
    Wallahua'lam....

    credit :MommyIskandar

     Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my

    *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
    September 03, 2014 0

    Kenapa perlunya SUPPLEMENT

    Assalamualaikum.....

    Hari ni saya nak berkongsi sedikit tentang kepentingan SUPPLEMENT. Kita selalu dengar orang dok mengomel2...Penting sangat ke ambik SUPPLEMENT? Ala...mak ayah kita dulu2 pun tak de ambik supplement. Ye ke tak ambik? Emak saya ambik suppliment.Emak saya dari dulu selalu dok ingatkan saya kene ambik vitamin. Kita kena sihat sebab kita nak jaga keluarga.Kalau kita sakit, anak2 cammane? Tapi dulu tak de kesedaran...Saya mula serius ambik supplemet bermulanya apabila anak saya sakit.(Boleh baca entry ni). Sejak dari itu, saya mula ambik supplement utk anak & juga utk sendiri.

    Oklah tak nak ngomel panjang. Jom kita tengok KENAPA KITA PERLUKAN SUPPLEMENT?

    1. Kita Sering Terdedah Dengan Pencemaran
    • Pencemaran alam sekitar seperti pencemaran air mislnya menyebabkan kita tidak dapat menikmati sumber air yang benar2 bersih. Badan manusia 70% adalah air. Bagaimana nak hasilkan badan yang sihat sekiranya punca air kita tercemar dengan bahan pencemaran. Bahan kimia bertoksik yang biasanya terdapat pada asap kenderaan, asap rokok &bahan buangan sampah sarap sangat merbahaya dan boleh sebabkan kanser.Oleh itu pengambilan supplement itu penting untuk lindungi tubuh kita daripada radikal bebas & bahan penyebab kanser.

         2. Tubuh Badan Perlukan Dos Yang Tinggi Bagi Sesetengah Nutrien
    • Apabila badan tak sihat, kita perlukan lebih nutrient yang boleh bekalkan antioksidan & tingkatkan sistem imun seperti Vitamin A, C & E. Sekiranya kita mengalami kecederaan , pengambilan nutrien yang mengandungi protein amat penting bagi membantu proses baik pulih sel yang rosak &proses penghasilan sel-sel baru. Untuk ibu yang hamil, mereka memerlukan jumlah nutrien yang lebih tinggi dosnya untuk tampung keperluan bayi dalam kandungan.
        3.  Buah-buahan Atau Sayuran Mungkin Tercemar
    • Kebanyakan sayuran & buah-buahan di pasaran kini diselaputi dengan racun serangga yang merbahaya& bahan pengawet untuk membolehkan ianya tahan lama. Apatah lagi dengan penggunaan baja kimia yang amat meluas di ladang bua-buahan @ sayuran.
        4.   Mengamalkan Gaya Hidup Yang Tidak Sihat
    • Gaya hidup tidak sihat seperti merokok, kurang bersenam, makan lewat dan sebagainya mengundang pelbagai masalah kesihatan . Begitu juga mereka yang bekerja. Pulang lewat &kurang rehat. Tekanan di tempat kerja pula menyebabkan stress &stress membawa kepada kemusnahan nutrien penting iaitu Vitamin C & B.
        5.   Kebanyakan Rakyat Malaysia Makan Ikut Selera Rasa
    • Jika dilihat tabiat pemakanan rakyat Malaysia, sememangnya agak mengejutkan. Jika dulu, nasi lemak hanya dimakan pada waktu pagi, sekarang setiap waktu pun ada yang makan nasi lemak. Begitu juga dengan 'fast food'. Mereka makan ikut selera. Tetapi di sebalik kelazatannya, mereka tidak sedar bahaa pengambilan makanan berlemak, manis & makanan segera boleh rosakkan sistem tubuh secara senyap. Tanpa mereka sedari, ianya akan mengundang kepada masalah kesihatan seperti kencing manis, darah tinggi, & buah pinggang.
        6.   Gangguan Penyerapan Nutrisi Daripada Makanan
    • Adakah anda penggemar kafein? Tahukah anda KAFEIN boleh menghalang penyerapan sesetengah nutrisi ke dalam tubuh? Contoh Vitamin D, Magnesium & Kalsium tidak dapat diserap dengan baik sekiranya di ambil bersama minumam kafein seperti kopi & teh.
      7.    Kehilangan Nutrien Dalam Makanan
    • Adakah anda pasti anda berjaya kekalkan nutrisi dalam makanan yang anda masak? Bahan-bahan dari ladang akan kehilangan nutrisi melalui proses pengasingan, pembungkusan &penghantaran. Penyimpanan makanan dalam peti sejuk pula mengakibatkan makanan hilang nutrisi lagi disebabkan terlalu sejuk. Kemudian cara memsaka yang telalu lama jugak akan menyebabkan makanan hilang nutrisi lagi. Oleh itu untuk mengekalkan nutrisi janganlah dimasak terlalu lama.

    # Peringatan : - Supplement yang diambil perlulah semulajadi &bebas bahan kimia

     Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my

    *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
    September 02, 2014 0

    Mealshakes

    Sedikit Perkongsian Tentang Mealshakes :-

    Apa Itu Mealshakes?




    • Shaklee Mealshakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain.
    • Setiap bancuhan Mealshakes memberi satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/galian yang diperlukan bersam Protein, Galian & 3gm serat. Naturally Good Nutrition & Great Taste. No artificial, colors, sweeteners, colors or preservatives added.
        • a wholesome instant breakfast
        • a delicious, inexpensive meal in hurry
        • a nutrition packed meal supplement
        • a detectable snack anytime
        • an ideal meal for people watching their weight a controlling total fat cholesterol and sodium.

    Sebarang pertanyaan feel free to contact saya..



    Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my
    *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
    September 02, 2014 0

    Promosi Shaklee September 2014 :- Shaklee Collagen Powder & Mealshakes

    Wow!!!!! Shaklee memang best lah!!!! Bulan ni Shaklee bagi double promotion.

    Shaklee Collagen Powder - Buy 6 Free 1

     


    Mealshakes - Buy 3 Free 1







    So, apa lagi.Jangan lepaskan peluang penjimatan bulan ni...Jom grab sekarang!!!!!

    Place your order now. TQ

     Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my


    September 02, 2014 0

    Keracunan Paracetamol

    Balik kampung baru ni saya membelek2 Majalah Anis September 2014. Mak saya memang melanggan Anis setiap bulan. Ada satu info yang menarik perhatian saya iaitu tentang Keracunan Paracetamol...So, hari ni saya kongsikan info yang saya dapat...

    Selamat Membaca...

    Paracetamol

    Rata - rata semua orang tahu apa itu paracetamol dan pernah mengambil paracetamol. Paracetamol adalah ubat demam yang biasa dijual secara meluas. Panadol / Paracetamol / acetaminophen adalah ubat yang sama yang mana berfungsi untuk menurunkan suhu individu yang demam & kurangkan kesakitan tubuh.

    Keracuan Ubat

    • Keracunan Paracetamol akibat dari pengambilan yang berlebihan adalah salah satu keracunan yang biasa di seluruh dunia.

    Kerosakan Hati

    •  Keracuan akibat pengambilan Paracetamol / Panadol boleh menyebabkan kerosakan hati
    • Paracetamol akan dileraikan dalam tubuh untuk hasilkan bahan terakhir, N-acetyl-p benzoquinoneimine (NAPQI) yang akan menurunkan tahap kandungan glutahione (antioksidan) dalam hati.
    •  NAPQI juga rosakkan sel-sel hati secara langsung
    •  Kebanyakan individu yang mengalami kerosakan hati tak dapat di kesan dalam 24 jam selepas pengambilan dos yang berlebihan kerana ianya tidak tunjukkan tanda-tanda keracunan yang jelas.
    • Biasanya pesakit hanya akan mengadu kembung perut / loya sahaja.
    •  Apabila semakin teruk, pesakit akan berasa lemah &berkemungkinan akan pengsan kerana kandungan gula yang semakin rendah, darah semakin berasid, & mudah berlaku pendarahan.
    •  Jika pesakit dirawat dengan sempurna, keadaan akan bertambah baik. Jika tidak,  akan membawa kepada kematian.

    Dos yang dibenarkan

    • Secara amnya dos yang dibenarkan bagi seseorang individu dewasa adalah 4gram sehari.
    • Bagi kanak-kanak, keracunan boleh berlaku jika dos yang diberikan melabihi 200mg/kg berat badan


    Cara Berlakunya Kerosakan Hati

    1. Apabila seseorang individu mengambil paracetamol sekaligus (sekali makan ) melebihi 10gram atau 200 mg/kg berat badan
    2. apabila seseorang individu mengambil paracetamol sebanyak 6gram utk 3-4 hari 

    Hati Stress

    • Pengambilan dos yang normal (1000mg) paracetamol setiap 6 jam selama 2minggu boleh meninggikan enzim alanine transaminase.
    • Peningkatan enzim ini menunjukkan bahawa hati sedang dalam bahaya & dalam keadaan stress. Namun dos ini tidak menyebabkan kerosakan hati.

    *Keracunan tidak berlaku jika paracetamol di ambil dalam dos yang dibenarkan.

    Sumber dari :Majalah Anis Edisi September 2014.

    Syazwani Mohd Noh
    Shaklee Independent Distributor
    ID Shaklee : 888841
    HP: 013-6859903
    Email:diwanie_mnz84@yahoo.com.my