Tantrum

Tantrum
********
Apa itu tantrum? Rata-rata yang dah jadi mak ayah ni mesti biasa sangat dengan perkataan 'Tantrum' ni.

'Temper Tantrum' ni atau sindrom mengamuk sering berlaku di kalangan kanak2 kerana ianya salah satu cara mereka berkomunikasi.

Yelah anak2 kecil ni masih belum mahir bercakap. Jadi cara mudah diorang nak beritahu atau nak dapatkan sesuatu dengan mengamuk / menangis.

Bila kita tak tahu cara kendali anak-anak tantrum ni, mulalah kita ambil jalan mudah. Pukul, jerit dan marah dengan harapan anak2 akan berhenti mengamuk.

NO! NO !NO!

Cara ini tak elok sebenarnya sebab akan bagi impak negatif pada anak2.

Ok, umi kongsikan antara yang boleh kita lakukan nak handle anak2 tantrum ni.

1. BERTENANG

 * Ibu ayah dan orang2 sekeliling perlu bertenang ye bila anak2 mengamuk. Jangan melenting atau marah.
* Buat muka relax je. Anak2 akan mula pelik. " Ehh takkan umi tak marah?".
* Ini namanya reverse phycology

2. CUBA PUJUK

* Usaha pujuk dengan baik dulu.
* Pegang dengan lembut & mesra.
* Berbual dan tanya kenapa dia mengamuk. Anak2 ni kadang mengamuk sebab nakkan perhatian je.

3. ALIHKAN FOKUS ANAK

* Contoh kalau ke pasaraya. Apabila anak mula tunjuk nakkan sesuatu, alihkan perhatian. Bawa ke bahagian lain.

4. SISTEM GANJARAN

* Bagi dia pilihan. Nak bersikap baik atau dimarahi.
* Janjikan sesuatu. Tapi ingat kena tepati janji. Kalau tidal, anak takka percaya cakap kita lagi.

5. BIARKAN SAHAJA

* Jika pujukan tak menjadi. Tinggalkan sahaja.
* Pastikan keadaan selamat apabila mereka mula hentak2 kaki atau berguling.
* Mereka akan berhenti bila penat.

6. NASIHAT

* Apabila anak dah bertenang, belai dan nasihat mereka. Beritahu apa yang mereka buat itu salah. Dan beritahu mereka akan lebih disayangi bila berkelakuan baik.

7. BERSIFAT TEGAS

* Sesekali kena tegas . Tetapi kena terangkan kenapa kita lakukan itu.

Anak2 ni walaupun kecik faham sebenarnya bila waktu ibu bapa sayang, gembira, marah mahupun kecewa. So, kena rajin berkomunikasi dengan anak2 ye.

Selain dari cara-cara di atas, ibu bapa boleh cuba massage anak2 dengan Calming Balm. Lepas 2 mandi tu atau nak ke mana2, boleh massage / calit2 je kat anak. InsyaAllah mood anak2 lebih baik.

#PuersKidsdom
#EveryMomsWish

Salam Sayang,
UmmiWawa

No comments:

Post a Comment