Skip to main content

Tantrum

Tantrum
********
Apa itu tantrum? Rata-rata yang dah jadi mak ayah ni mesti biasa sangat dengan perkataan 'Tantrum' ni.

'Temper Tantrum' ni atau sindrom mengamuk sering berlaku di kalangan kanak2 kerana ianya salah satu cara mereka berkomunikasi.

Yelah anak2 kecil ni masih belum mahir bercakap. Jadi cara mudah diorang nak beritahu atau nak dapatkan sesuatu dengan mengamuk / menangis.

Bila kita tak tahu cara kendali anak-anak tantrum ni, mulalah kita ambil jalan mudah. Pukul, jerit dan marah dengan harapan anak2 akan berhenti mengamuk.

NO! NO !NO!

Cara ini tak elok sebenarnya sebab akan bagi impak negatif pada anak2.

Ok, umi kongsikan antara yang boleh kita lakukan nak handle anak2 tantrum ni.

1. BERTENANG

 * Ibu ayah dan orang2 sekeliling perlu bertenang ye bila anak2 mengamuk. Jangan melenting atau marah.
* Buat muka relax je. Anak2 akan mula pelik. " Ehh takkan umi tak marah?".
* Ini namanya reverse phycology

2. CUBA PUJUK

* Usaha pujuk dengan baik dulu.
* Pegang dengan lembut & mesra.
* Berbual dan tanya kenapa dia mengamuk. Anak2 ni kadang mengamuk sebab nakkan perhatian je.

3. ALIHKAN FOKUS ANAK

* Contoh kalau ke pasaraya. Apabila anak mula tunjuk nakkan sesuatu, alihkan perhatian. Bawa ke bahagian lain.

4. SISTEM GANJARAN

* Bagi dia pilihan. Nak bersikap baik atau dimarahi.
* Janjikan sesuatu. Tapi ingat kena tepati janji. Kalau tidal, anak takka percaya cakap kita lagi.

5. BIARKAN SAHAJA

* Jika pujukan tak menjadi. Tinggalkan sahaja.
* Pastikan keadaan selamat apabila mereka mula hentak2 kaki atau berguling.
* Mereka akan berhenti bila penat.

6. NASIHAT

* Apabila anak dah bertenang, belai dan nasihat mereka. Beritahu apa yang mereka buat itu salah. Dan beritahu mereka akan lebih disayangi bila berkelakuan baik.

7. BERSIFAT TEGAS

* Sesekali kena tegas . Tetapi kena terangkan kenapa kita lakukan itu.

Anak2 ni walaupun kecik faham sebenarnya bila waktu ibu bapa sayang, gembira, marah mahupun kecewa. So, kena rajin berkomunikasi dengan anak2 ye.

Selain dari cara-cara di atas, ibu bapa boleh cuba massage anak2 dengan Calming Balm. Lepas 2 mandi tu atau nak ke mana2, boleh massage / calit2 je kat anak. InsyaAllah mood anak2 lebih baik.

#PuersKidsdom
#EveryMomsWish

Salam Sayang,
UmmiWawa

Comments

Popular posts from this blog

DIY Wrap

Assalamualaikum...
Hari ini saya nak bercerita tentang DIY Baby Wrap. Sebenarnya saya ada Ring Sling & Mei Tai. Tapi teringin nak DIY Wrap. Ring Sling tu kawan saya bagi. Mei Tai pulak saya jahit sendiri. Dua2 pun saya tak guna...Ring Sling pernah guna sekali dua.. Mei Tai pun sama. Saya rasa agak susah nak ikat2...hihihihi...Sebenarnya kalau selalu guna mesti tak rasa susah...Kan pepatah ada cakap 'Practice Make Perfects' (pepatah mat salleh..hihihihi)


Now, hati terasa macam nak DIY Wrap pulak. Angan2 tu  macam2....Ada masa tak agaknya ek?hihihi..InsyaAllah nak seribu daya, tak nak seribu dalih....
Dengan bantuan MR GOOGLE, saya jumpa beberapa blog yang ajar cara DIY Wrap. Sesiapa yang nak try DIY, boleh rujuk link-link ni : 
http://www.rookiemoms.com/how-to-make-a-moby-wrap/ http://monkeysewmonkeydo.blogspot.com/2010/03/make-your-own-moby-wrap-tutorial.html http://www.alexamariezurcher.com/2013/01/diy-moby-wrap-in-3-easy-steps.html http://verymom.com/2009/02/07/make-a-faux-…

Hasil Tangkapan Cosway...

Assalamualaikum....
Yeayyyyyy....Akhirnya dapat jugak apa yang dihajati...




Alhamdulillah, rehat tghhari tadi ajak my BFF, nur pergi cosway.Niatnya nak beli multipurpose cleaning wipes. Ini semua sebab terpengaruh dengan rakan2 dalam group susun atur. Fungsi cleaning wipes ni adalah sebagai pengganti alat pengelap dapur.Yang bestnya,kata nya boleh basuh n guna semula...Pakai....basuh...pakai...basuh...sampailah koyak. Harga pun ok pah.RM4.90 je....Balik ni nak cube. Entry akan datang saya cite pengalaman guna pengelap ni ye....





Dah pergi cosway, bukan satu je barang beli. Saya beli wiper set....yang ni memang dicari dari hari tu. Hari tu pergi stok tak de. Hari ni dah restock...Dapatlah saya beli 'penyapu' yg diidamkan....Review tentang wiper set ni kita cite next entry ye....

Jom Ambil Tahu Apa Maksudnya Non GMO & GMO?

Sebelum ini saya tak pernah pun ambil tahu pasal GMO or NON- GMO...Sejujurnya dengar pun tak pernah. Tapi lepas jatuh cinta dengan Shaklee & ambil ESP, baru lah saya cuba mencari ilmu tentang Non GMO. Maklumat ini saya baca dari blog , http://ilmansofea.blogspot.com/2014/02/apa-maksud-non-gmo.html

NON GMO
Maksud NON- GMO adalah :- Bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DICAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN.
Contoh bahan kimia adalah baja kimia. Selalunya kalau makanan bukan dari baja organik memang ada kesan sampingan. Lebih-lebih lagi makan yang diproses untuk dijadikan makanan segera.
Contohnya kacang soya yang dikotakkan, kita perlu ambil tahu bahan2 dan cara pemprosesannya. Jika ia tidak dari kacang soya organik, ianya mengandungi khasiat yang rendah &kandungan NITRAT yang tinggi. Kandungan NITRAT yang tinggi boleh membawa kepada KANSER.


GMO
GMO (Genetically Modified Organisms) - Tumbuhan atau haiwan ya…