Hari ini saya nak kongsi resepi Rendang Ayam Emak saya a.k.a RENDANG TOKMI (nama resepi dari anak buah saya).
Saya rasa rendang emak saya adalah rendang yang sangat sedap dan paling special...Masakan ibu adalah masakan yang paling sedap didunia.
Teringat lagi masa first time saya nak masakkan rendang resepi mak saya ni untuk suami saya. Mula2 bagitau dia macam reject. Sebab saya inform awal2 dengan die. Rendang mak saya ni tak guna rempah (ketumbar, jintan). Rendang mak saya simple je. Tapi pada saya sangatlah sedap.
Bila suami macam reject saya nak masak rendang mak saya tu, saya cakap kat die, " Abang bagi wa masak dulu, & abang rasa dulu. Kalau tak suka wa belajar rendang yang berempah." Ok, husband setuju. Saya pun masak lah.....Dan nak tahu apa yang die cakap? " Wa, sedap sangat rendang ni".....
(ha tulah belum rasa belum tahu)...hihihihi... Bermula saat itu, memang rendang antara menu yang husband sangat suka request. Nak tahu lagi satu cerita? kawan2 ofis saya pun suka sangat rendang resepi mak saya ni. Siap minta resepi. Kawan2 ofis saya tu bukan berbangsa melayu ye...Berbangsa cina..Kawan cina suka makan rendang? Memang sesuatu yang mengujakan...
Ok, lah panjang benar ceritanya ye... Ini saya share kan resepinya..Tapi gambar tak de ye...
RESEPI TOK MI
Bahan2
- Cili padi *
- Cili Kering *
- Halia *
- Lengkuas *
- Kunyit *
- Bawang besar *
- Bawang putih *
- Santan
- Ayam / Daging
- Kerisik
- Serai
- Asam Keping
- Gula
- Garam &Serbuk perasa
Cara -Cara
- Blend sehingga lumat barang yang bertanda *. Masukkan bahan yang diblender kedalam kuali yang berisi ayam/daging. Hidupkan api.Masakkan sehingga air daging / ayam kering sedikit...
- Masukkan santan. Biarkan santan masak, sambil itu perasakan dengan garam, gula & serbuk perasa.
- Masukkan serai yang dititik & asam keping
- Teruskan memasak sehingga kering sikit. Kemudian masukkan kerisik.
- Apabila agak kering boleh tutup api...&Siap untuk dimakan...
Sorrylah ye, resepi ini tak de sukatan yang betul sebab saya masak pun agak2....
Ok selamat mencuba...
Comments
Post a Comment