Kisah Amsyar bersama Shaklee...........



27/2/2013, ummi & abah bawak Amsyar ke HIS.ade appointment dengan Paed. Setelah hampei 2 jam menunggu, jumpe Paed tak sampai 10minit pun : -
Dr : Hi, macammane Amsyar sekarang?Ok, Sihat?
Ummi : Alhamdulillah, ok & chat.
Dr : Ade kene athma Or ambik neb?
Ummi : Tak de lagi…
Dr : Die ade semput or berhenti nafas bile main2, lari2 ke?
Ummi : Tak de pun..
Dr : Awak rase anak awak ade athma ke?
Ummi : Entahlah Dr…Tak de kot. Tengok die ok je. Batuk pn tak de ambik neb.
Dr : Sebelum ni memang die ade jangkitan kuman yang agak serius. Tapi kite tgk lagi 4 bulan .
Ummi : Ok….(Mungkin dr pn masih keliru…tak boleh cakap ade athma ni…hehehehe)

Alhamdulillah, dari 2 bulan sekali kini 4 bulan .Amsyar tak perlu diberi inheller hari2 untuk elak athma.. Apa tandanya tu? Tandanya Amsyar semakin sihat…Syukur tak terhingga.

Ni cerita tentang amsyar sebelum ni  & bagaimana ummi mula berikan Amsyar Mealshake & Omega : -
Amsyar telah dilahir pada 8/5/2011. Amsyar lahir dan membesar dengan chat n montel .Namun, Allah telah menguji Ummi n abah.Pada akhir Januari 2012,Amsyar telah dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail kerana Pneumonia…Masa tu amsyar 8 bulan..Sejak dari itu kechatan amsyar on-off. Setiap bulan pasti akan sakit…(n setiap bulan jugaklah ummi tak dapat gaji penuh.huhuhuhu…) …
Pada bulan Julai 2012, Allah uji kami sekali lagi. Amsyar warded sekali lagi di HSI disebabkan Pneumonia. Kali ni agak serius. Amsyar disahkan RSV Pneumonia.Amsyar telah diberi antibiotic n perlu habiskan dalam masa 5 hari …Pada hari keempat, amsyar nmpak dh chat n aktif.Umi n abah sangat2 gembira. Esok amsyar boleh keluar….Namun kehendak Allah mengatasi segalanya…Pada malam hari ke-4, amsyar kene serangan penafasan lagi..kali agak truk.2 kali serentak bagi neb…namun keadaan amsyar tak menunjukkan keadaan yang baik.amsyar dipindahkan ke wad yang dlm pantauan Dr.
2hari di situ, kami diuji lagi….keadaan amsyar sangat kritikal. Amsyar dimasukkan ke I.C.U setelah amsyar tak tunjukkan langsung respon pada neb..Amsyar sangat lemah ketika itu. Namun Ummi sangat bersyukur amsyar kuat. Jadi amsyar tak perlu ditebuk untuk masukkan saluran pernafasan.2malam amsyar di I.C.U. Amsyar dibenarkan keluar n ditempatkan di wad biasa. Akhirnya setelah 18 hari berkampung di hospital, amsyar dibenarkan keluar.
Bermula dari saat itu, Ummi mencari & cube macam2 supplement, macam2 petua, macam2 ubat untuk amsyar. Tapi amsyar sangat susah makan ubat…..Ummi banyak bace testi Mealshakes…Ummi cari pengedar Shaklee area Pasir Gudang. Ummi terjumpa blog http://ceritacinta04.blogspot.com/. Tak disangka2, rupa2nya blog tu kepunyaan Fai. Ofismate abah…n kitorang selalu gak jumpa. Tapi tak pernah tahu fai pengedar Shaklee. Akhir September 2012, ummi beli mealshake dari Fai n bermula lah episode Amsyar dengan Mealshake Shaklee……..Seminggu pertama pengambilan, amsyar ok, chat n aktif.Namun selepas tu, amsyar mula batuk n dapat athma attack. Ummi tak lah panik coz sebelum bagi mealshake ummi dh study sikit. Akan ada healing crisis. So, ummi teruskan bagi mealshake.Alhamdulillah amsyar tak serius.cume sekali neb je. Sebulan selepas tu, amsyar sekali lagi kena athma. Umi masih lagi teruskan mealshakes. Kali ni pn amsyar hanya ambik neb sekali je….Mealshakes masih diteruskan. …n Alhamdulillah dengan kuasa Allah, ummi dh nmpak perubahan amsyar. Amsyar dh semakin chat n kuat untuk lawan sakit. Amsyar dah kurang jangkit klu ade yang selsema atau batuk. Dah sebulan lebih, nmpaknya amsyar tak de ambik neb….ALHAMDULILLAH. syukur sangat2…
Ummi sangat bersyukur sebab Mealshakes sesuai untuk Amsyar. Sangat senang nak bg amsyar. Just masukkan dalam susu. Now, ummi dah tambah satu lagi supplement Shaklee untuk Amsyar. (OMEGAGUARD). Ummi n abah nak kan yang terbaik untuk Amsyar….

Ni Amsyar kat ICU - July 2012 (Minum susu pn gune tiub...hancur luluh hati ummi tgk keadaan Amsyar)

Amsyar - February 2013
Sekarang sehingga 01/03/2013 Amsyar dah tak ambik neb…..( hampir 4 bulan)
Syukur sangat dengan izin Allah Amsyar semakin sihat…Allah Nampak usaha ummi & abah selama ni & makbulkan permintaan ummi & abah…Alhamdulillah…

2 comments: