Hai...Assalamualaikum... Kembali bersiaran. Minggu ni saya agak bz sikit. Biasalah akhir-akhir bulan. Sampai deadline untuk submit Tax...
Hari ini saya kongsikan resepi. Sebenarnya saya google resepi ini atas permintaan Amsyar. Amsyar mintak saya buatkan Kuit Tiram... Dengarkan permintaan Amsyar buat ummi nak tergelak. Umi manalah pandai nak buat Kuih Tiram. Tapi hati seorang ibu, memang tak sampai hati dan tak tenang selagi hajat & permintaan anak tak dipenuhi. Saya google & dapatlah resepi ini. Ini saya copy & paste dari SINI
KUIH TIRAM
recipe and photo by resepidaria.blogspot.com
Bahan-bahannya:-
sedikit garam
sebiji telur
Gula pasir yang dimesin halus secukupnya
1/2 cawan tepung beras@ tepung jagung (saya guna tepung beras)
3/4 cawan minyak masak
Cara-caranya:-
- Masukkan tepung kedalam bekas. Masukkan telur dan sedikit garam.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga ia menjadi doh. Jangan terlalu lembik (seperti doh karipap). Jangan terlalu ikut sangat kuantiti air diatas sbb ia boleh kurang/ lebih bergantung pada jenama tepung yang anda guna.
- Rehatkan sebentar.
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang kecil.
- Guna mesin pasta. Mula guna no 8. Leperkan doh memanjang dan masukkan kedalam mesin. Tukar kepada no 6 dan kemudian kepada no 4 dan akhir sekali no 3. Biar sehingga ia menjadi sekeping doh panjang yang nipis.
- Sapu sedikit minyak di belakang talam atau meja kerja anda. letakkan doh.
- Bancuh tepung jagung/beras dengan minyak dalam bekas kecil. kacau rata
- Guna sudu dan renjis bancuhan tepung jagung/beras dengan rata. Guna hujung jari, ratakan bancuhan atas doh.
- Gulung dan potong kecil sebesar jari manis/ jari kelingking (kalau anda kurus, jari telunjuklah)
Apabila
telah panas, masukkan satu keping doh dalam kuali dan guna 2 btg
chopstik/2 ranting pokok bunga raya yang telah dibuang kulit dan
dipotong rata bawahnya @ senduk yg bukan jenis besi, ketuk doh tersebut
secara perlahan2. Jangan kuat. Ini supaya lipatan kuih tiram terbuka.
Teknik ini adalah penting untuk anda dapatkan kuih tiram yang terbuka
cantik. Lepas tu barulah masukkan doh yg lain. Ulang proses.
Nampak macam tak berapa nak susah... InsyaAllah hari cuti nanti ummi cuba buatkan untuk Amsyar.
Tunggu entry saya tentang hasil KUIH TIRAM saya ye...
Comments
Post a Comment